Eerste foto steden pagina

Airco installeren

Het installeren van een vaste airco met split unit is een specialistisch waar een erkende installateur voor langs moet komen. Dit komt voornamelijk doordat het leggen van de koperen koelmiddelleidingen en het afvullen van het airconditioningsysteem gedaan moet worden door een erkend STEK-monteur. Wilt u een airco kopen en laten installeren? Dan bent u aan het juiste adres bij Star Cooling. Onze specialisten installeren de airco op uw plek naar keuze en zorgen dat dit geheel volgens het boekje gebeurt. Wilt u toch meer weten over zelf een airco aanleggen of de mogelijke kosten van een airco installeren in een bestaande woning? Lees dan snel verder.

Zelf airco installeren

Een airco mag u zelf plaatsen. Maar onder dit plaatsen valt niet het aansluiten en inbedrijfstellen moet door een erkende installateur worden gedaan. U kunt dus wel een groot deel van de werkzaamheden voorbereiden en hierdoor kosten besparen om het laten installeren van de airco. Verschillende werkzaamheden die u al kunt doen zijn: het bepalen van de plaats van de airco, het ophangen van de binnen unit en het plaatsen van de buitenunit.

Omdat de koelmiddelen die in een airconditioningsysteem worden gebruikt schadelijke effecten kunnen hebben op het milieu, is het verplicht dat de rest van de installatie door een erkende monteur worden voltooid. Dit is niet zomaar verplicht, het is in de wet vastgelegd. De monteur kan erkend zijn door STEK of NVKL.

U kunt natuurlijk ‘illegaal’ zelf een airco aanleggen. Maar er is ook een groot risico. Mocht het namelijk fout gaan en er treedt een storing op, dan is er niemand waar u zich bij kunt melden die het oplost.

Samenwerken
csm_ME-Slider-Waermepumpen_V1_d04793b5d4-1

Waar een airco plaatsen?

Bij het installeren van een airco zijn er verschillende factoren waar u rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om de optimale plek voor de binnen- en buitenunit te bepalen. En het heeft de voorkeur dat dit niet te ver uit elkaar is. De meegeleverde leidingen zijn doorgaans niet langer dan drie of vier meter.

Plaatsing binnenunit

De belangrijkste keuze die u dient te maken is de plaats van de binnenunit. Natuurlijk moet deze zich bevinden in de ruimte die u wilt koelen. Maar toch is het belangrijk dat het systeem niet té dicht op de te koelen plek hangt. In de slaapkamer wilt u natuurlijk dat uw bed zo koel mogelijk is maar toch is het niet verstandig om de airco direct boven het bed te hangen. Zorg ervoor dat u niet direct in de koude stroom van de lucht ligt om irritatie te voorkomen. Bepaal de plaats bijvoorbeeld zo dat de luchtstroom parallel loopt aan het bed. Uiteindelijk zal de hele kamer afkoelen waardoor u geniet van een lekker koel bed tijdens warme dagen.

De twee factor waar u op moet letten is de hoogte waarbij de airco binnen geïnstalleerd dient te worden. Het heeft de voorkeur om de airco zo hoog mogelijk op te hangen. Het is namelijk zo dat koude lucht daalt en warme lucht opstijgt. Door de koude lucht zo hoog mogelijk de kamer in te krijgen zorg je voor een luchtstroom die de kamer op de snelste manier afkoelt. Als je een airco koopt en laat installeren met een flinke capaciteit en deze is geïnstalleerd op zolder, kan de verdieping lager er ook nog profijt van hebben.

Het laatste waar u rekening mee dient te houden is dat de plaatsing van het binnendeel op een plek komt waar de temperatuursensor het beste zijn werk kan doen. Hang hem dus niet in de volle zon of in een trappengat. Hiermee voorkomt u mogelijke problemen.

Vierde foto steden pagina

Plaatsing buitenunit

Voor de buitenunit zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u hem ophangen aan de buitenmuur, op de grond plaatsen of op het dak laten zetten. Er zijn diverse factoren die de plaats bepalen. Zo is het verstandig om te zorgen voor zo min mogelijk obstakels zodat de airco zijn werk goed kan doen zonder te hard te werken. Daarnaast heeft een plek in de schaduw ook de voorkeur boven een plek in de zon. Ook dit zorgt ervoor dat de airco na het installeren niet te hard hoeft te werken. Ook dient u rekening te houden met de geluidproductie. Het kan voorkomen dat de buitenunit van uw airco geluid maakt. Zorg dat dit geluid niet storend is voor de buren en uzelf. Zo kan zijn dat u de buitenunit hoort brommen als deze op een plat dak staat en de airco aanstaat.

Een andere factor waar u rekening mee dient te houden is de condens die door de leiding naar de buitenunit afgevoerd moet worden. Het is belangrijk dat deze leidingen dus niet te ver omhoog lopen. Laat u de airco binnen installeren vlak tegen het plafond en staat de buitenunit op het dak? Die afstand is zeker nog wel te overbruggen. Gaat het om een grotere afstand? Dit is ook mogelijk maar dan moet er vaak een pomp tussenkomen. Woont u in een hoek- of vrijstaand huis? Dan kunt u er ook voor kiezen om de buitenunit aan de zijkant van het huis te bevestigen. Dit is bijna altijd de beste optie, zeker bij twijfelgevallen.

Airco aanleggen

Heeft u de plaatsen voor de binnen- en buitenunit van de airco bepaald? Dan is het tijd om de airco aan te leggen. Het is verstandig om dit met minimaal twee personen te doen. Dit komt omdat vooral de buitenunit nogal zwaar kan zijn. Als het goed is heeft u een juiste plek uitgekozen waar deze komt te staan, zonder obstakels voor de ventilator, op een plek waar niemand er last van heeft. Vervolgens bevestigt u de unit met zeer stevige steunen of plaats hem op daarvoor bestemde balken op het dak. Deze hoeven niet vastgemaakt te worden. De unit is over het algemeen zwaar genoeg om niet weg te waaien.

De volgende stap is het bevestigen van de montageplaat waar de binnenunit van de airco geïnstalleerd moet worden. Zorg altijd dat deze plaat waterpas hangt, zowel horizontaal als verticaal. Vervolgens omwikkelt u de leidingen volgens de handleiding en bevestigt u ze op de daarvoor bestemde punten van de binnenunit. Als u dit heeft gedaan is de airco klaar om op te hangen. De leidingen van de airco kunt u door middel van een gat naar buiten (te boren als er geen mogelijkheid aanwezig is) leiden. Zorg dat u deze goed aantrekt zodat de condensvloeistof goed naar de buitenunit kan stromen. Ook moet het overtollige condenswater via de afvoerslang naar buiten kunnen gaan. Vervolgens kunt u de leidingen vastzetten aan de binnenkant. Gebruik hiervoor de bestemde plastic sluitingen.

Afronding airco installeren

Het enige wat nog hoeft te gebeuren is de leidingen op de buitenunit aansluiten waarna het systeem gevuld kan worden met het koudemiddel. Dit kan en mag u niet zelf doen. U heeft hiervoor een STEK-erkende installateur nodig. Wanneer u de rest van de stappen zelf heeft uitgevoerd, bespaart u al veel kosten omdat er niet vele meer hoeft te gebeuren.

Twijfelt u of u capabel genoeg bent om alles op te hangen? Of wilt u gewoon uw airco kopen en laten installeren door een expert? Neem dan contact met Star Cooling op. Wij zijn een full-service bedrijf als het gaat om airconditioning en klimaatsystemen.