Hoe kan ik mijn airco schoonmaken?

Een airco schoonmaken zorgt ervoor dat u problemen zoals een nare geur of onvoldoende koeling kunt voorkomen. Bovendien is het belangrijk voor goed onderhoud om gezondheidsproblemen te voorkomen. Meer weten over het zelf schoonmaken van uw airco? Lees dan snel verder.

Benodigdheden airco schoonmaken

Voor het schoonmaken van uw airco heeft u verschillende schoonmaakspullen nodig. Om zowel de binnen- als buitenunit schoon te maken heeft u de volgende spullen nodig:

  • Borstel
  • Desinfectiemiddel
  • Ontvettend schoonmaakmiddel
  • Stofzuiger

De airco reinigen

Als u alle spullen bij elkaar heeft gezocht, is het tijd om de airco te reinigen. Over het algemeen zijn airco’s onderhoudsarm en voldoet jaarlijks onderhoud door een specialist. Maar het kan wel slim zijn om bepaalde onderdelen van uw airco regelmatig te reinigen. Zo zijn er de filters. Als hier veel stof op zit, zal de airco minder goed werken en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Stappenplan airco schoonmaken

Volg onderstaande stappen en uw airco is weer schoon en zal weer optimaal werken.

Luchtfilters stofzuigen

De luchtfilters van de airco filteren de lucht en verwijderen het stof uit de kamer. Ligt er veel stof op de airco? Je kan de buitenkant van het filter dan eenvoudig stofzuigen. Is dit niet voldoende of werkt het niet? Spoel het dan af met lauwwarm water en een zachte zeep. Laat de filters vervolgens goed drogen voor ze worden teruggeplaatst. Door de filters regelmatig te reinigen kunnen aandoeningen zoals bronchitis en rhinitis worden voorkomen.

Spoel schoonmaken

De spoel van de airco zit in een apart compartiment van het systeem. Het is belangrijk om deze regelmatig te reinigen omdat in de zomer de spoel voor veel vocht kan zorgen. Maar ook kunnen bacteriën en virussen zich aan de spoel hechten. Dit is natuurlijk ongezond maar zorgt ook voor vervelende geurtjes. De spoel is eenvoudig te reinigen met de borstel.

Afvoerbak buitenunit legen

De buitenunit heeft een afvoerbak die vuile druppels water opvangt. Door de bak regelmatig te legen en te reinigen worden beschadigingen aan de airco voorkomen.

Desinfecteren

Als laatste kunt u er nog voor kiezen om het gehele systeem desinfecteren. De buitenunit wordt blootgesteld aan diverse weersomstandigheden waardoor deze erg vies kan worden. Het is dan ook verstandig om deze te desinfecteren.
Dit is eigenlijk al het schoonmaken wat u voor de airco kunt doen. Echt onderhoud, zoals het bijvullen van het koelmiddel moet door een erkende specialist worden gedaan. Bij Star Cooling hebben we deze specialisten. Wilt u dus onderhoud aan uw airco laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.