ISDE-subsidie-banner_2607

Subsidies en leningen

Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen je energierekening.
Maar je hebt wel geld nodig om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken.
Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in kosten. En er zijn leningen met
gunstige voorwaarden die je kunnen helpen als je te weinig spaargeld hebt

Subsidie hybride warmtepompen

Je kunt nu nog profiteren van de subsidie op een warmtepomp . Het subsidiebedrag voor een hybride warmtepomp van 5 kW is vanaf € 1.500. Voor een heel zuinig apparaat krijg je € 300 euro meer. Vraag de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan. Lees meer op Subsidies warmtepompen.

Subsidie
csm_ME-Slider-Waermepumpen_V1_d04793b5d4-1

Volledige warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Hij vervangt je hr-ketel op gas: die kan dus de deur uit.

Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Je combineert een volledige warmtepomp met een voorraadvat voor warm water en lage temperatuur verwarming (LTV): dat is vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken.

Met een volledige warmtepomp doe je het klimaat een plezier: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 50 procent . En je bent minder kwijt aan energiekosten.

SUBSIDIE ISOLATIE EN ZONNEPANELEN​

Er is voor huiseigenaren geen landelijke subsidie voor isolatie.

Voor appartementseigenaren is er wél subsidie voor isolatie. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw appartement kan voor een combinatie van isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen. Let op: de isolatiesubsidie moet je vooraf aanvragen, niet na uitvoering. Lees verder op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op milieucentraal.nl.

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Ontdek op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

Zonneboiler-12.jpg

Lenen voor energiebesparing

oor energiebesparende maatregelen kun je je spaargeld inzetten. Heb je dat niet of wil je het bewaren als appeltje voor de dorst? Met een Energiebespaarlening kun je toch direct profiteren van een lagere energierekening. Deze lening heeft geen afsluitkosten en mag boetevrij vervroegd worden afgelost.

Lenen kost uiteraard geld. Maar lenen voor energie besparen is anders dan lenen voor het kopen van spullen. Tegenover de kosten van de lening staan lagere energielasten. Afhankelijk van de energiemaatregel en jouw huidige energieverbruik kan de besparing op je energiekosten genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je lening te dekken. En is je lening afgelost, dan blijf je profiteren van de besparing.

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt aan huiseigenaren en VvE’s gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. De lening kan boetevrij versneld worden afgelost, als je dat zou willen.

Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de 2.500 en 25.000 euro (voor Nul op de Meter renovaties 50.000 euro). De rente verandert niet tijdens de looptijd van de lening en is vaak fiscaal aftrekbaar. Je betaalt voor rente en aflossing een vast bedrag per maand en aan het einde van de looptijd heb je de volledige lening terugbetaald.

Doe de leencheck op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds en zie hoeveel jij kunt lenen.

Er is een speciale regeling voor Verenigingen van Eigenaren.

Tip: je kunt de lening ook combineren met de subsidie op een warmtepomp of zonneboiler. Gebruik je een deel van de lening om zonnepanelen te plaatsen? Weet dan dat je je btw op zonnepanelen kunt terugvragen!

Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

Een extra hypotheek biedt ook ruimte om je huis energiezuiniger te maken. De regels voor de hoogte van een hypotheek worden steeds strenger. Voor energiebesparing is er een uitzondering: je mag een extra bedrag lenen. Dat kan bij het kopen van een woning, maar ook als je al langer in je huis woont. In dat laatste geval moet je hypotheekovereenkomst wel ruimte bieden voor uitbreiding. Check dit bij je hypotheekverstrekker.

Je mag voor energiebesparende maatregelen tot 106 procent van je woningwaarde lenen, zonder energiebesparing is dat 100 procent (vanaf januari 2018). Je kunt hiermee 6 procent van de woningwaarde extra financiering krijgen. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van tenminste 33.000 euro. Bij de inkomenstoets voor je hypotheek blijft maximaal 9.000 euro van de investering in energiebesparingsmaatregelen buiten beschouwing.

Het voordeel ten opzichte van de Energiebespaarlening is de lange looptijd van 30 jaar, waardoor het maandbedrag lager is. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van extra lenen voor energiebesparing aan. Check dit daarom bij je hypotheekverstrekker.

Lees bij Milieu Centraal meer over extra hypotheekruimte voor energiebesparing.